http://www.gazprom.com/f/posts/39/837845/_mg_0065.jpg

Професія 5230

Продавець (з лотка, на ринку)

Кваліфікація: 2 розряд

Знає,розуміє:

  • правила роботи дрібно роздрібної торговельної мережі;
  • правила торговельного обслуговування населення;
  • правила продажу продовольчих і непродовольчих товарів та особливості продажу окремих товарів;
  • порядок заняття торговельною діяльністю;
  • правила торговельного обслуговування населення;
  • правила обміну товару та умови вилучення з продажу недоброякісних товарів;
  • правила експлуатації та терміни проведення перевірок ваговимірювальних приладів;
  • зміст та порядок оформлення товарно-супровідних документів;
  • правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.

Вміє:

  • приймати від матеріально-відповідальної особи торговельного підприємства товари за кількістю та якістю, підписувати товарно-супровідні документи;
  • розпаковувати і розкладати на лотку товар, призначений для продажу;
  • встановлювати ваговимірювальні прилади, перевіряти їх справність та наявність перевірочного тавра державного органу з метрології і стандартизації;
  • забезпечувати наявність відповідно оформлених ярликів цін на кожній одиниці товару;
  • відпускати товар повною мірою і вагою за готівку;
  • надавати покупцям необхідну доступну інформацію про товари, які є у продажу.
  • повертати залишки нереалізованих товарів та здавати виручку в касу підприємства відповідно до товарно-супровідних та касових документів;
  • додержуватись правил особистої гігієни, тримати робоче місце та навколишню територію в належному санітарному стані.

Продавець (з лотка) повинен

  • раціонально і ефективно організовувати працю на робочому місці;
  • додержуватись норм технологічного процесу;
  • не допускати браку в роботі;
  • знати і виконувати вимоги нормативних актів з охорони праці й навколишнього середовища, додержуватись норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт;
  • використовувати в разі необхідності засоби попередження і усунення природних і непередбачених негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо);
  • знати основи інформаційних технологій.

Сфера професійного використання випускника:

Торгівля продовольчими та непродовольчими товарами (за видами).