Професія
8159 Апаратник підготовки сировини та відпускання напівфабрикатів
і продукції
Кваліфікація: 2, 3розряди
Знає,розуміє:
- фізико-хімічні властивості сировини, напівфабрикатів та продукції;
- будову, принцип роботи устаткування, яке обслуговується, контрольно-вимірювальні прилади;
- схему арматури та комунікацій; правила зберігання напівфабрикатів та готової продукції;
- правила оформлення документів з видавання продукції; інструкцію з обліку та звітності; вимоги до сировини та готової продукції;
- методику проведення аналізів; прийом робіт;
- правила здавання устаткування в ремонт та приймання з ремонту.
Вміє:
- вести технологічний процес підготовки сировини, напівфабрикатів та готової продукції;
- налагоджувати лінії для прийому та перекачування сировини, напівфабрикатів та продукції;
- готувати під завантаження вагони;
- перевіряти справність кранів, трубопроводів, точність замірів продукції;
- приймати сировину в приймальні баки, цистерни, танки, бункери;
- готувати сировину (очищати, дробить, просівати, сушити тощо);
- для продуктів, які видаються (сипучих, твердих, рідких та газоподібних); готувати уклони, суміші та розчини згідно з установленою рецептурою;
- завантажувати готову продукцію за допомогою кратцер-крана;
- стежити за правильним зберіганням всіх видів сировини та продукції;
- розраховувати кількість потрібної сировини, перераховувати показники у вагові одиниці вимірювання та оформлювати технічну документацію;
- вести облік сировини, напівфабрикатів та продукції, які отримуються та відпускаються;
- керувати кратцер-кранами та обслуговувати їх, обслуговувати конвеєри, елеватори, ємкості, сушильні апарати, змішувачі, дробарки, сита, грохоти, фільтри, вентиляційні установки, циклони, маневровий пристрій, віброплити, насоси, транспортні механізми, комунікації, контрольно-вимірювальні прилади, запірно-регулювальні пристрої.
- визначати та усувати дрібні несправності в роботі устаткування;
- готувати устаткування до ремонту, приймати з ремонту.
8159 Апаратник підготовки сировини та відпускання напівфабрикатів
і продукції повинен:
- раціонально і ефективно організовувати працю на робочому місці;
- додержуватись норм технологічного процесу;
- не допускати браку в роботі;
- знати і виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці і навколишнього середовища, додержуватися норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт;
- використовувати в разі необхідності засоби попередження і усунення природних і непередбачених негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо);
- знати основи інформаційних технологій;
- мати професійну підготовку в обсязі, достатньому для безпечного усування несправностей та відмов, що виникають у процесі роботи, а також для участі в їх ремонті.
Сфера професійного використання випускника:
Хімічне виробництво.